Du vill sluta röka för att få bättre hälsa och kondition, men du har testat att sluta tvärt tidigare utan framgång. Ett bättre alternativ är att du trappar ned på rökningen gradvis. Exempelvis genom att gå från vanliga cigarretter till e-cigg.

Att vara rökare är att ständigt fundera på att sluta. I vilket fall skulle nog många rökare känna igen sig i det, att rökningen ger dig ett ständigt dåligt samvete. Den här texten är inget annat än en uppmaning att du ska ta det dåliga samvetet på allvar och lägga ned rökningen. Ett bra sätt att börja trappa ned kan vara att ersätta de vanliga cigaretterna med e-cigg. Det är hur du än vänder och vrider på saken nyttigare att röka ånga än rök fylld av giftiga ämnen. Surfa in och köp e-cigaretter här, sen kan du läsa vidare om andra tips som gör det enklare att sluta röka. Det viktigaste är att du är motiverad att sluta, men sen då?

Bara fördelar med att sluta

Rent fysiskt finns det inget annat än fördelar med att sluta röka. De första effekterna av ett rökstopp märker du redan efter 72 timmar då det blir lättare att antas, dina energinivåer höjs och konditionen blir bättre. Trots det är det väldigt svårt att röka. Bortsett från det rent kemiska beroendet av nikotin finns det också andra faktorer som gör det enormt svårt. De faktorerna glöms ofta bort när tidningar och andra medier listar tips som ska göra det enklare. De faktorerna skulle kunna uttryckas såhär:

  • Rökning är för många en social handling, en stund de delar exempelvis med arbetskamrater.
  • Det är en fysisk affekt, att hålla cigarretten i handen, föra den till munnen och dra in är tillfredsställande.
  • Rökstunden kan också vara ett tillfälle för kontemplation i ensamhet.

Av de skälen kan det vara en bra idé att du först trappar ned till ett alternativ som är mindre ohälsosamt än vanlig rökning, exempelvis e-cigg. I Sverige är elektroniska cigarretter fortfarande kontroversiella som alternativ till rökning, samtidigt som Storbritanniens hälsomyndigheter ser dem som ett bra första steg mot att leva rökfritt.