Arbetet inom vården är både givande och stimulerande men också mycket krävande. Du har ett enormt ansvar och ska hela tiden fatta viktiga beslut om dina patienter. Som läkare blir det därför lätt att du glömmer bort dig själv mitt i alla uppgifter och det kan få konsekvenser för både din fysiska och mentala hälsa.

Om du känner att du skulle vilja bli mer självständig eller kanske bredda din kompetens kan arbete som hyrläkare vara ett fantastiskt alternativ. Du bestämmer själv hur mycket du vill jobba, får nya erfarenheter och kontakter och kanske till och med bestämmer dig för att bilda eget bolag.

Hitta den rätta balansen

Idag känner många att de vill göra något nytt med sina liv men att det samtidigt innebär en hel del förändringsstress som känns olustig. Som hyrläkare har du den stora fördelen att du bibehåller tryggheten i det yrke du redan har och säkert brinner för, men att du slipper vistas på exakt samma ställe och ha samma rutiner hela tiden. Stress på arbetsplatsen har ökat radikalt under de senaste årtiondena och enligt Arbetsmiljöupplysningen är några av de främsta orsakerna:

  • konflikter på arbetsplatsen
  • för högt jobbtempo
  • tristess
  • otillräckligt ledarskap

Som hyrläkare kommer du ifrån alla dessa faktorer eftersom du kommer arbeta på många olika platser och har kontroll över hur mycket tid du vill och kan disponera. Det är dock viktigt att du tar hand om din egen hälsa, och bland det enklaste men också effektivaste du kan göra är att välja fotriktiga, ortopediska skor och att jobba på en bra kroppshållning. En hyrläkare går ofta en hel del och därför bör skorna ge bra dämpning och stöd. De ska också sitta korrekt runt foten. Fel skor kan leda till ett flertal ortopediska problem som till exempel Mortons metatarsalgi där en nerv i framdynan ger svåra smärtor eller liktornar som skaver och gör ont. Skorna påverkar också dina knän, höfter och leder i kombination med din kroppshållning när du står, går eller sitter.

Din hälsa och hygien

Det är också viktigt att du kan hålla hygienen så optimal som möjligt. Medan dina olika arbetsplatser säkert redan har olika renlighetsrutiner, till exempel skyddsutrustning, dörrar som kan öppnas med armbågen och desinfektionsstationer, bör du också ha med dig egna hjälpmedel. Med handsprit och handservetter kan du hela tiden hålla händerna och olika ytor rena och genom att ha med dig ett antal munskydd kan du snabbt vara redo att träffa dina patienter.

Glöm inte heller din kost och din kondition. Om du reser mycket i arbetet är det lätt att börja slarva med maten och därför bör du se till att ha näringsläran färsk i minnet. Kan du inte laga din egen mat kan du åtminstone göra smarta val, till exempel att äta allsidigt och ha mycket grönt på tallriken. Försök motionera minst tre gånger i veckan och med hjälp av en stegräknare kan du hålla koll på din dagliga aktivitetsnivå. Som läkare är det ju lika viktigt att du själv är i toppform som människorna du ska ta hand om.