Under coronapandemin är det många som blivit mer medvetna om deras hälsa. Det är extra viktigt att hålla sig frisk och bibehålla goda rutiner under pandemin. Att motionera regelbundet, gärna ute i naturen, och äta hälsosamt är viktigt. Det är även bra att testa sig för att verkligen kontrollera så att man är frisk.

Coronapandemin har förändrat livet för de flesta. Strikta restriktioner har bidragit till mer hemarbete och mindre sociala kontakter. För att du ska hålla dig frisk och må bra är det viktigt att etablera hälsosamma rutiner under pandemin. Här kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga.

Testa dig för att säkerställa att du inte är sjuk

Först och främst är det viktigt att du kontrollerar att du verkligen är frisk. Viruset fortsätter att spridas i samhället eftersom folk träffar andra människor trots att de är smittade. För att säkerställa att du är frisk kan du boka PCR Test hos doclab i Stockholm, Malmö och Göteborg. Du får ditt testsvar snabbt och det visar om du har en pågående infektion.

Motionera mera i naturen

Father,And,Two,Kids,With,Backpack,Hiking,In,Forest.,SocialDaglig motion är livsviktigt för den mentala och fysiska hälsan. Undvik att bli för stillasittande under dagarna. Se istället till att planera in minst 30 minuters motion varje dag. Motionera gärna ute i naturen för att sänka stresshormonerna i kroppen. Det är viktigt att hålla avstånd, men om både du och din vän nyligen gjort ett PCR-test och testat negativt kan ni träffas för att motionera tillsammans. Fysisk aktivitet kan exempelvis utgöras av någon av följande träningsformer:

  • Rask promenad
  • Styrketräning
  • Trädgårdsarbete
  • Löpning
  • Tennis eller padel

Ät hälsosamt och undvik stora mängder alkohol

Du bör även vara noga med att äta och dricka hälsosamt under pandemin. Det är lätt att hamna i dåliga rutiner med mycket snabbmat och alkohol när du spenderar mycket tid hemma. Därför bör du vara extra uppmärksam på din kost. En forskningsrapport visar även att alkohol kan öka risken att drabbas av COVID-19 eftersom viruset försämrar immunförsvaret. Det gäller framför allt hög alkoholkonsumtion. Alkohol påverkar även människors beteenden vilket i sin tur kan öka spridningen av coronaviruset eftersom människor ofta är mindre försiktiga när de är påverkade av alkohol. Med andra ord är det bättre både för dig och din omgivning om du dricker måttligt under pandemin.