Promenaden är en av de mest underskattade motionsformerna som finns, vilket kan bero på att det inte handlar om stenhård träning på gymmet eller rekordsnabba maratonlopp. Nej, det handlar om att gå genom stad och natur, ensam eller i sällskap, till jobbet eller som en liten kvällsrunda med hunden. Samtidigt är det en av de sundaste vanorna du kan lägga dig till med och i kombination med rätt näringsintag får du hälsan på topp.

Genom att ta väl genomtänkta kosttillskott som vitae pro ger du din kropp en fantastisk allroundbehandling. Medan motionen stärker dig fysiskt och psykiskt ger tillskottet den kraft och näring som du behöver för att orka, och du kan hjälpa hjärtat, blodcirkulationen och immunförsvaret på traven. Utan rätt vitaminer, mineraler och fetter kan dina celler inte bygga upp sig och din kropp inte fungera normalt.

Det händer i kroppen när du promenerar

promenadEfter att en person har fyllt 18 år bör han eller hon utöva någon form av fysisk aktivitet i 150 minuter i veckan enligt Folkhälsomyndigheten, vilket kan översättas till 30 minuters promenad, fem gånger i veckan. Det här är alltså ett minimum som gäller alla människor i vuxen ålder och med promenad menas en rask sådan som höjer pulsen och andningen utan att du svettar ihjäl dig. Om du rör på dig ännu mer är det ännu mer fördelaktigt, menar samma myndighet, och det finns enorma hälsofördelar att åtnjuta, exempelvis lägre risk för diabetes, benskörhet och vissa former av cancer samt bättre hjärt- och kärlhälsa. Dessutom är det ett bra sätt att minska på midjemåttet och få starkare benmuskler. Fördelarna stannar dock inte vid den fysiska aspekten.

De psykiska fördelarna med motion

En minst lika viktig anledning till att promenera regelbundet är att det motverkar olika former av mental ohälsa. Det här har vetenskapen forskat mycket i och idag är det väl dokumenterat att motion motverkar oro, depression och stress men också att dagliga promenader kan öka din kreativitet och ge dig ett bättre humör och självförtroende. Promenaden är också ett fantastiskt tillfälle att lyssna på musik, poddar och ljudböcker och kan bli ett kul tillfälle att umgås med någon du tycker om.