Förslitningar i knän och andra knäbesvär är den aktiva människans största fiende. Det kan drabba både unga och gamla, och orsaken är ofta inte glasklar. Men det finns tips för hur du kan skydda och förebygga problem i knäna.

Tips som kan hjälpa alla är att investera i ett par bekväma promenadskor – med stöd på rätt ställen. Knäskydd kan också hjälpa dina knän. De skyddar om du skulle ramla och ger dessutom dina knän värme och smärtlindring om du har ont. Det finns flera guider online för hur du till exempel hittar bäst knäskydd vid artros eller vad du bör tänka på när du köper träningsskor.

Både elitidrottare och amatörer drabbas

Knäskador är ett problem för både idrottare på elitnivå och motionärer. Innebandy är till exempel en sport där knäskador är mycket vanliga, vilket i Sverige har lett till ett nytt initiativ av träningsprogram för att tackla problemet.

Satsningar på förskolan har också gjorts för att uppmuntra till rörelse redan i förskoleåldrar. Tanken är att mer rörelse i unga år ska hålla i sig även i vuxna åldrar då problemen generellt dyker upp.

Vad kan du göra redan i dag?

En sund och genomtänkt plan med din träning är a och o. Det gäller inte bara för att förebygga knäskador, utan för en mer effektiv träning generellt. Överansträngning är en vanlig orsak till förslitningar i leder – därför bör du respektera vilodagarna och aldrig träna om du känner stor smärta.

Rätt utrustning är som sagt också en viktig aspekt. Tränings- och promenadskor ska kännas bekväma, även under långvarigt bruk. Det är svårt att ge ett definitivt tips på skor som passar alla eftersom vi alla har olika behov. Detsamma gäller knäskydd. Det är något du bör överväga för tidigt, snarare än för sent. Det kan ha stor påverkan på hur dina knän mår, och ger stöd åt dina knän både när du rör på dig eller sitter still.

Om du lider av artros är bästa tipset att röra på dig regelbundet. Då är det extra viktigt att knäskydd och skor sitter som de ska, och känns bra. Se till att du väljer rätt övningar för din specifika situation. Stillasittande gör ofta artrosen värre.